Diensten

Van nestkast tot vleermuisroute

Op zoek naar een bedrijf dat ecologische werkzaamheden voor z’n rekening neemt? Bats & Birds is dé partner bij uitstek voor ecologische adviesbureaus, projectontwikkelaars, aannemers en gemeenten. Samen geven we de natuur tijdens bouw-, renovatie- en duurzaamheidsprojecten een duwtje in de rug. Hieronder krijgt u een overzicht van ons aanbod:

 • nestkasten ontwerpen & vervaardigen
 • nestkasten (op hoogte) installeren
 • vleermuisroutes realiseren
 • amfibieschermen plaatsen
 • gebouwen natuurvrij maken
 • inspecties uitvoeren & sensoren installeren
 • maatwerk afleveren

 

Bekijk hieronder onze diensten en ontdek hoe wij uw project duurzaam en diervriendelijk tot een goed einde brengen. Als u contact met ons opneemt, verwezenlijken wij uw doelen op ecologische wijze.

nestkast huismus, mussentil

We installeren tijdelijke of permanente (ingemetselde) nest- en kraamkasten voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen.

Woningen, kantoren en complexen maken we ongeschikt. Daarbij leveren we o.a. exclusion flaps en maatwerk i.o.m. een ecoloog.

Via amfibieschermen helpen we kikkers en padden om tijdens de tweejaarlijkse trek veilig hun oversteek te maken.

Vleermuisschermen vormen oriëntatiepunten die een alternatieve vliegroute aanduiden wanneer er weinig bomen zijn.

Bij Bats & Birds staan we garant voor maatwerk dat van vakmanschap getuigt en op uw behoeften is toegespitst.

Met slimme sensoren meten we de bezetting in nest- of kraamkasten en zien we precies wat de dieren eraan hebben.

Veilig en op grote hoogten nest- of kraamkasten ophangen, is kinderspel dankzij onze wendbare hoogtewerker.

Nest- en kraamkasten plaatsen

Wij installeren nest- en kraamkasten voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Over die voor vleermuizen in het bijzonder geven we u een extra woordje uitleg.

Omdat vleermuizen zelf geen nesten kunnen bouwen en zich vaak in bestaande kieren of spleten nestelen, worden ze kwetsbaar voor eventuele veranderingen zoals verbouwingen. Daarom is een veilige nest- of kraamkast onontbeerlijk.

Hun verblijfplaatsen zijn namelijk wettelijk beschermd, aangezien vleermuizen erg handig zijn om muggen en andere plaaginsecten in toom te houden. U mag hun verblijfplaats dus enkel slopen als u een nieuwe opbouwt.

Wij kunnen zowel tijdelijke als permanente kasten ontwerpen en plaatsen, die we (on)zichtbaar inbouwen. Daarbij heeft u de keuze uit kleine prefabmodellen en grote maatkasten. Bovendien kunnen we u advies verlenen over welke modellen het beste bij uw pand passen. Hieronder lijsten we kort op welke kasten we kunnen maken:

 • tijdelijke kasten: vleermuizen, gierzwaluwen & huismussen
 • ingemetselde kasten: vleermuizen, gierzwaluwen & huismussen
 • specials/maatwerk: vleermuizen & slechtvalken
Kraamkast verticaal aaan huis
Gerecycleerde exclusionflap

Ongeschikt maken
(volgens ecologisch protocol)

 • woningen, kantoren & complexen ongeschikt maken
 • weringsborstels leveren & plaatsen
 • exclusion flaps leveren & plaatsen
 • maatwerkoplossingen i.o.m. ecoloog

Amfibieschermen plaatsen

Amfibieschermen zijn een uitstekende oplossing om kikkers en padden tijdens hun tweejaarlijkse trek veilig te helpen oversteken. Met recyclebare schermen die niet scheuren of breken en waterdicht zijn, vermijden we dat de dieren in het drukke verkeer overreden worden.

Zelfs klein wild kunnen we ermee beschermen, omdat we de schermen met gaas combineren. De rollen zijn maar liefst 25 m lang en hebben een subtiele nerfstructuur die licht niet terugkaatst. Daardoor passen de schermen beter in het natuurlijke landschap.

Pad
vleermuis route Hardinxveld

Vleermuisschermen plaatsen

Bomen zijn voor vleermuizen belangrijke oriëntatiepunten omdat ze sonargolven van de beestjes weerkaatsen. Als er bomen of hele bossen gekapt worden, bieden vleermuisschermen soelaas. Die schermen vormen dan nieuwe oriëntatiepunten die een alternatieve vliegroute aanduiden.

Zo kunnen de vleermuizen ongestoord blijven jagen. Ook tijdens verbouwingen dient u er rekening mee te houden dat u de wettelijk beschermde vleermuizen een andere vliegroute aanbiedt.

Maatwerk & specials

Maatwerk
Slimme sensoren

Slimme sensoren inzetten om de bezetting in nest- of kraamkasten te meten

Werken op grote hoogte (met een hoogtewerker)

hoogtewerker
Amfibieën

Alle bovenstaande diensten realiseren we in het kader van mitigatie. Die term betekent dat we kwetsbare diersoorten beschermen en hen van veilige verblijfplaatsen verzekeren als hun huidige bedreigd worden (bv. tijdens verbouwingen).